Vervolg literatuur
2014
- "Steeds meer vallende fietsers. 'Onderhoud laat te wensen over'". In: Vogelvrije fietser, voorjaar-2014, blz. 38-41 (Divera Twisk van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid: 'Onze infrastructuur is steeds minder oké'")
- Zuidervaart, Bart, "De fiets zit klem in de stad ... en op de buitenwegen". In: Trouw, 04-03-2014, blz. 7 ("De Tweede Kamer bekommert zich om het lot van fietsers en wandelaars. Ze raken in de verdrukking door asfalt en spoor. 'We hebben goud in handen, maar vinden het te vanzelfsprekend'")
- Havermans, Onno, "Zwolle geeft fietsers de ruimte. De hoofdstad van Overijssel is 'Fietsstad 2014'.". In: Trouw, 08-05-2014, blz. 9
- Houweling, Klaske, "Op straat", in de rubriek 'Opgetekend gesprek'. In: Trouw, 09-05-2014, blz. 24 (in deze rubriek melden lezers een opgevangen gesprek: 'Waarom stapte je niet af?' 'Ik had toch voorrang?' 'Ja, maar die auto reed door.' 'Nou en? Ik had voorrang!' 'Ja lekker. Die gast had je hartstikke dood kunnen rijden.' 'Nou en? Dan had hij een probleem gehad. Niet ik.' - dit is de volledige tekst)
- Pels, Dorien, "Extra parkeerplaatsen helpen winkeliers niets. Bijzondere winkels en bruisende aanblik zijn veel belangrijker voor winkelgebied". In: Trouw, 31-05-2014, blz. 1 ("In Maastricht zijn de parkeertarieven fors verhoogd en is het centrum tegelijk opgeknapt. Het resultaat: een flinke omzetstijging". Uit grootschalig onderzoek van de Erasmusuniversiteit Rotterdam blijkt dat het aantal parkeerplaatsen of de hoogte van de parkeertarieven niet of nauwelijks invloed heeft op de omzet van de winkeliers, een 'hardnekkig Hollands misverstand'. De gemeenten hebben de neiging om met de wensen van de winkeliers mee te gaan: meer, goedkoop en dichtbij parkeren. Het winkelgedrag van 70.000 mensen is onderzocht. Er bleek geen enkel verband tussen hoeveel de winkelende mensen kochten en hoe en hoe duur het parkeren was. De uitkomst geldt voor zowel grote als kleine winkelgebieden. Ook bleek dat winkeliers denken dat meer dan de helft van de klanten met de auto kwam. In feite was 34% te voet, 26% met de tram of bus, 18% met de fiets en 22% met de auto. Een van de verklaringen is dat de reden voor de keuze voor een bepaald winkelgebied is dat het dichtbij is. Compleetheid van het winkelaanbod en van het assortiment ervan zijn belangrijk. "Parkeren en autobereikbaarheid staan weliswaar in de top-5. Toch, het is slechts één op de zes klanten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de voetganger meer geld uitgeeft. Die neemt de tijd")
- "Ongelukken door smartphonegebruik". In: Trouw, 24-09-2014, blz. 10 ("De kans op een verkeersongeval is minstens 25 keer groter als iemand tijdens het rijden op een fiets bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media, zo blijkt uit onderzoek. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat hierdoor jaarlijks enkele tientallen verkeersdoden en honderden ernstig gewonden vallen." Er is nu een voorlichtingscampagne gestart)
- Baneke, Isabel, "Er kan nog zoveel meer met de fiets. Fiets moet naast klomp en kaas nationaal symbool zijn". In: Trouw, 22-11-2014, blz. 11
- Slüter, Michiel, "De fiets als mobiel erfgoed". In: Vogelvrije fietser, [jaargang 39] winter-2014, blz. 10-13 (2014 is het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, De fiets lijkr daarbij vergeten)
2015
- Ham, Hans van den, "Mens leeft langer, als hij regelmatig fietst". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 23-06-2015, bijlage 'Utrecht', blz. 2 (Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 75 minuten fietsen per week een halfjaar langer leven betekent. Bij 150 minuten kan de winst op een jaar gesteld worden, maar er is een grens. "Ons fietsgebruik voorkomt ook 11.000 vroegtijdige sterftegevallen." Dat is natuurlijk uitstel van executie: niemand heeft het eeuwige leven.)
2016
- Baneke, Isabel, "Helm leidt niet tot minder ongelukken". In: Trouw, 21-01-2016, blz. 10 (Door de opkomst van snelle elektrische fietsen is de discussie over het nut van de fietshelm weer geopend. Uit onderzoek blijkt nu dat in de praktijk de fietshelm niet tot minder ongelukken leidt. Belangrijkste redenen: ten eerste gaan fietsers zich met een helm veiliger wanen en gaan daardoor meer risico's nemen; ten tweede blijkt dat automobilisten meer afstand houden van fietsers zonder helm. De Bovag, RAI Vereniging en Fietsersbond zijn tegen een helmplicht voor fietsers.)
2018
- Claus, Sybilla, "De fiets wint. GroenLinks krijgt zijn zin. Stadsvervoer". In: Trouw, 01-05-1028, bijlage 'De Verdieping', blz. 1-3